NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Commonly Asked Questions

1. What is Visual Importer ETL Professional?

Answer:

Visual Importer ETL Professional is an automation tool. User can design Import, Export and SQL scripts, add them to the Package and schedule it for execution on regular basis. Visual Importer ETL Professional stores all information in the repository. Unlike DTS, SSIS and Oracle Warehouse builder Visual Importer ETL Professional can send and receive emails and process attachments as well. All FTP operations also supported. By combining simple Package Items together Visual Importer ETL Professional helps businesses and Fortune 100 companies helps to automate complicated business processes and everyday tasks.
 

2. What are the requirements for Visual Importer ETL Professional installation?

Answer: Please read the following Wiki article

4. Which target databases are supported?

Visual Importer ETL Professional loads data into the following targets

  • Oracle
  • MS SQL Server
  • MySQL
  • PostgreSQL
  • SQLite
  • Interbase/Firebird
  • Any ODBC Compliant Database
  • OLE DB
  • JDBC
  • BDE
  • SalesForce
  • Slemma

Oracle

There are two ways of loading available:

  • Oracle direct path loading
  • Conventional path

SQL server

This software uses the same API as Microsoft DTS service.

5. Can I use Visual Importer ETL Professional to transfer data from one Oracle Ver. to Another Oracle Version?

Answer: Yes, you can use Visual Importer ETL Professional to load data from one Oracle version to another Oracle Version.

6. Is there any limit on number of rows which Visual Importer ETL Professional can process?

Answer: No, Visual Importer ETL Professional can be used to load millions of rows.  There are also no limitations in The Trail version

7. Is there any way for filtering source records?

Answer: Yes, you can filter rows while loading from MySQL, Oracle, MS-Access, MS-SQL Server, Foxpro Database source to any other Target Database or Text file.

You can write where clause or you can use Visual Importer ETL Professional own Filter

8. I have several Files with same structure is it possible to load them in one go?

Answer: Yes Visual Importer ETL Professional can load data from multiple text file, tables, MS Access Databases and Excel Files

9. I am planning to load data from table with several millions of rows. I tried several tools and noticed that they will use all the memory and eventually fail. Is there such problem with Visual Importer ETL Professional?

Answer: No, Amount of memory used by Visual Importer ETL Professional does not depend on number of records processed.

10. Is it possible to truncate table before loading data into it?

Answer: Yes you can run a sql script before and after loading data.

11. Is there any way to run Visual Importer ETL Professional Packages from the command line?

Answer: Yes,  there is  a separate tool available vpr.exe,

Usage

  • run vpr -Opt to show options dialog
  • run vpr 1234 to execute package (1234 is a package ID)

12. What kind of Date Formats are supported?

Answer: Date Formats in Visual Importer ETL Professional are user definable, for more information please consult user manual.

13. Is it possible to run customized data transformation in Visual Importer ETL Professional?

Answer: Date Formats in Visual Importer are user definable, for more information please see the list of date formats suported.

14. How do I resolve data quality issues in Visual Importer ETL Professional?

Answer: Visual Importer Professional generates sophisticated transformation log and rejected records file.

15. Is it possible to update data using Visual Importer ETL Professional?

Answer: Yes, Visual Importer ETL Professional can Update, delete and insert data based on update key, for more information please consult user manual.

16. Is it possible to load data from pivot tables using Visual Importer ETL Professional?

Answer: Yes, Visual Importer Professional can load data from pivot tables, for more information please consult user manual.

17. What is the package in Visual Importer ETL Professional?

Answer: Packages combines different Actions together.

Possible ETL Actions are:

  • Imports
  • SQL Scripts
  • Packages
  • File Checks
  • File operations
  • Ftp Downloads/Uploads
  • HTTP downloads
  • Emails
  • Applications
  • Compression/Decompression
  • Reports
  • Scripts
  • Pause
  • Ping server
  • Check connection
  • Backup repository
  • Export data
  • Pause
  • Messages/questions
  • Variables
  • POP3 Email Receivers
  • SQL Data checks
  • Check disc space
  • Compare files

18. Is it possible to combine several packages together?

Answer: Yes it is possible to add several packages into one and run it.

19. I would like to download files from our ftp server and load it into oracle database Is it possible?

Answer: Yes it is possible. You can also notify system administrator about package execution results via email

20. I would like to schedule package execution Is it possible?

Answer: Yes it is possible. There is an Execution Agent which does exactly that. You can also run it as windows service

21. We would like to export data from the database every day and save it into separate file using "yyyymmdd.txt" for file format, is it possible?

Answer: Yes it is possible. by using functions  in filenames  as follows

  • c:\mydata{GETSYSTEMVARIABLE('SYSTEM_DATE')}.txt

Note:

  • Only one {} pair is allowed.

GETSYSTEMVARIABLE('SYSTEM_DATE') will return current date in ‘YYYYMMDDHHNNSS’ format

If we want only part of date we can use LeftString(String,Count):String for example

LeftString(GETSYSTEMVARIABLE('SYSTEM_DATE'),8) will return only date part.

Now more complicated example for loading yesterday’s data;

LeftString(DecDateS(GETSYSTEMVARIABLE('SYSTEM_DATE'),'YYYYMMDDHHNNSS', 'DAY',1),8)

Note:
For complete reference of available functions please consult chapter 16 of documetation.

22. What is the difference between Visual Importer standard, Professional and Professional version?

Answer:

Please have a look at the ETL Comparison table

23. What is the difference between standard license and site license?

Answer:

  • Standard license = one user.
  • Site license = unlimited number of users within one or group of buildings within one city

24. SSIS do not support secure FTP (FTPS), what about your ETL software?

Answer: Yes, It does support secure FTP and it also supports secure Email.

25. What is the best way to learn ETL software?

Answer: Using online ETL flash manuals is the best way to learn

 

Visit Support Forum Learn More Download Buy It

We are here to help

 Tutorials wiki dokuwiki 128 Hammer Spanner   help browser

Step-by-Step tutorials

Sharpen your skills by watching online tutorials and guides

Online Documentation

Read detailed online Wiki Documentation

Support Forum

Ask questions share ideas and discuss sulutions online

Contact Us

Use online contact form to ask questions

Could not find what you were looking for? Just ask